Plantefarve kursus ved G-uld



I slutningen af April var jeg på kursus ved G-uld omkring plantefarvning sammen med min mor. Dette er noget af det sjoveste og mest spændende jeg noglesinde har prøvet. Først fik vi udleveret nogle opskrifter på de 3 former for farvning vi skulle lave. Eftersom kurset kun var en dag, kunne vi kun nå at farve gul, brun og blå.

Inden vi gik i gang fik vi en kort gennemgang af hvordan man farver og hvad der sker i processen. I vores tilfælde brugte vi uld. Man kan også bruge hør, bomuld og silke, men fordi fibrene er anderledes skal man bruge andre opskrifter, flere planter og længere tid. Inden man går i gang med at farve uld skal man åbne fibrene. Dette kan gøres på 2 måder:

1. De planter som indeholder garvesyre 
Valnød indeholder foreksempel garvesyre- hvilket betyder denne plante både bejdser og farver på samme tid.

2. Alun- Natursalt 
Dette er en proces man starter med inden man farver garnet. Hvis man bruger for meget alun kan garnet blive stift og fedtet.

Når man plantefarver er der 4 ting man skal være opmærksom på og som påvirker processen. Planter, vand, temperatur og tid

Vand- 4-5 L pr. 100 g
Temperatur- 80-90 grader (Garnet skal i omkring de 60-70 grader og skal komme fra håndvarmt vand)
Planter- friske planter (400 g til 100 g garn) Tørret planter (200 g til 100 g garn)
Tid- 1 time skal garnet ligge i alt. Hvis der har været problemer så giv det lidt længere tid. Garnet skal hele tiden være i bevægelse og der skal røres hver 10-15 min.

Udover alt dette har forskellige farve forskellige antal farvebade. I vores tilfælde have valnød 4 farvebade og gul kun 2.

NB- indigo er helt særligt. Så de nævnte grader og gram er anderledes. Jeg vil anbefale man læser deres bog "En farverig verden" https://www.g-uld.dk/shop/farvematerialer/plantefarvningsbog/en-farverig-verden/


Nu er det tid til at farve!

Vi udvalgte hvilken farve uldgarn vi ville farve (hvid eller grå) Farven på uldet har betydning for det færdige resultat. Rundt om garnet bandt vi en bomuldsnor og satte et mærke på med vores navn, tyde uld, plante og farvebad.

Den store kogegryde med rejnfan (gul farve)

Bomulds snorene hænger på siden har gryden så det er let at trække dem op 

Garnet bliver skyldet 
Gryden med indigo. Her er det vigtig at have hansker på så ens hånd ikke bliver blå.


Det endelig resultat af alt det garn min mor og jeg fik farvet.


I må have en god dag :)







Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag